Een aantal klanten heb ik gevraagd voor deze website te verwoorden hoe zij het coachtraject hebben ervaren en wat het hen heeft gebracht. Deze reacties kreeg ik van hen te

“Wij zochten iemand die ons kon helpen om onze relatie te verbeteren. Via internet vonden wij Monique en haar presentatie en aanpak sprak ons aan. Zij werkt oa op basis van het boek van Dr Sue Johnson, “Houd me vast”- Zeven gesprekken voor een hechte(re) en veilige relatie. De informatie over dat boek en de daarin uitgelegde “Emotionally Focused Couple Therapy” leek ons geschikt voor onze situatie. Dat bleek zeker waar, maar we hebben vooral veel gehad aan de gesprekken met Monique zelf. Zij wist op een hele prettige manier de juiste vragen te stellen en vooral door te vragen naar zaken waar wij tegenaan liepen en uit te zoeken wat eigenlijk de onderliggende emoties waren die we daarbij voelden. Ook de sessies die we ieder afzonderlijk met haar hadden waren nuttig. Monique gebruikte die sessies vooral om ons meer inzicht te geven in onze verschillende (familie) achtergronden en hoe dat doorwerkt in onze onderlinge communicatie. Ze oordeelde niet snel en bleef gefocust op wat het gedrag van de een teweeg brengt bij de ander. Welke emoties roepen die op, maar wat is eigenlijk de onderliggende boodschap? We zouden zonder Monique niet zo snel op het niveau van onze emoties zijn gekomen en waren bij rationale argumenten blijven hangen. Wij hebben erg veel aan de sessies met Monique gehad en hadden dit misschien al veel eerder moeten doen.”
 Gehuwd stel met kinderen en drukke banen.

“Bewust van de drukte waar we in leven probeerden wij als partners regelmatig tijd voor elkaar te maken. In de begin jaren van ons huwelijk ging dat prima, na drie kinderen, drukke banen en een eigen onderneming lukte het steeds minder goed. De avonden die we wel samen gezellig gingen eten, voerden de kinderen en praktische zaken regelen de boventoon. Op het moment dat er cruciale beslissingen genomen moesten worden liepen we steeds vast in verhitte discussies, waar we beiden ongelukkig van werden. Wat te doen? Relatie therapie? Dat is nog al een stap. Wanneer beslis je dat je samen in therapie gaat? Dat is natuurlijk voor iedereen anders, bij ons was het toen de emmer al overliep van onmacht, onvermogen de ander te begrijpen of zelf iets duidelijk te maken. Het beeld dat we het niet zouden redden en alleen verder zouden moeten, overtuigde ons beiden dat we iets moesten doen.
Eenmaal bij Monique aangekomen werden een aantal dingen snel duidelijk, communiceren kun je gelukkig leren én in plaats van dingen te vinden, kun je ook dingen voelen. Uitspreken wat je voelt in plaats van wat je vindt was voor ons een groot stuk van de oplossing. De manier waarop je communiceert, is minder vanzelfsprekend dan je denkt: Luister je echt, oordeel je niet al meteen, ben je echt geïnteresseerd in het verhaal, de vraag of de behoeften van de ander, hoor je daadwerkelijk wat er gezegd wordt? Monique leerde ons niet alleen luisteren naar de ander, maar ook uitspreken wat we nu daadwerkelijk voelen. Moeilijk ook, want gevoelens delen maakt je kwetsbaar.Toch is het noodzakelijk je open te stellen voor die kwetsbaarheid van jezelf én van de ander. Terug naar je gevoelens voor elkaar, de reden waarom je samen bent, gekozen hebt voor kinderen en om samen een leven op te bouwen. Wat de eerste jaren vanzelf ging, heeft onderhoud nodig om niet kwijt te raken.
Met behulp van Monique zijn we weer dichter bij elkaar komen te staan in plaats van tegenover elkaar. En naast het ‘gezinsbedrijf’, zijn we ook weer partners die fijne dingen samen doen en moeilijke beslissingen in goede gesprekken samen aanpakken.
Een goede, warme en prettige relatie moet je koesteren en onderhouden, soms is daar hulp bij nodig van iemand zoals Monique
Wij kijken met een heel prettig gevoel terug op onze gesprekken met haar. Nooit oordelend, samen met ons zoekend naar de juiste weg om uit het diepe relatie-dal te klimmen.”
Gehuwd stel, veertigers met drie kinderen en drukke banen

” Ik ben bij Monique terecht gekomen via een goede vriendin. Zij is zeer positief over Monique met wie zij vooral spreekt over werk gerelateerde kwesties.
Mijn vraag aan Monique was niet werk gerelateerd, echter vond ik het wel heel prettig dat zij die ervaring heeft. Mijn vraag aan Monique ging over problemen die ik ervaarde in de relatie met mijn partner. Mijn partner heeft een drukke baan met de nodige verplichtingen. De gevolgen daarvan op mij en op onze relatie kon ik niet altijd begrijpen en dus ook niet accepteren. Mijn partner en ik zaten in een negatieve spiraal. We wilden daar allebei graag uit komen maar hadden geen idee hoe.
Ik besloot met Monique te gaan praten om te kijken wat mijn rol was in het geheel, hoe ik beter met dingen kon omgaan en hoe ik mijn eigen stress onder controle kon krijgen en negativiteit (ten aanzien hiervan) kon verminderen. De ervaring van Monique op het gebied van zowel stressmanagement als relatieproblematiek sloot hierbij perfect aan.
Monique is een prettig persoon. Ze straalt ontzettend veel rust uit, heeft mensenkennis en levenservaring waardoor ze een groot inlevingsvermogen heeft. Monique veroordeelt je niet maar is wel kritisch (in positieve zin). Zij heeft mij waardevolle inzichten gegeven die ik zonder haar niet had gehad. Monique geeft geen antwoorden op jouw vragen, maar stelt jou de juiste vragen, zodat jij de antwoorden op jouw vragen zelf vindt. Dat is heel waardevol.
Monique heeft me geholpen uit die negatieve spiraal te komen. Tussen mij en mijn partner gaat het goed. We begrijpen elkaar beter en kunnen beter met elkaar communiceren. Mijn stress is enorm verminderd. Bovendien beschik ik nu over een grote toolbox om ook in de toekomst beter om te gaan met (eventuele) problemen. Ik heb veel meer uit mijn gesprekken met Monique gehaald dan het vinden van de antwoorden op mijn (vooraf geformuleerde) vragen. De gesprekken met haar waren een ontdekkingstocht waarin ik mezelf beter heb leren kennen en begrijpen. Ik heb geleerd uit welke bouwstenen ik ben opgebouwd en waarom ik ben geworden wie ik ben. Doordat ik me daar bewust van ben kan ik mezelf veel makkelijker aanpassen (indien nodig), maar ook andere mensen en hun keuzes beter begrijpen. Niet alleen in mijn relatie, maar ook in mijn werk en verdere sociale leven. Ik ben gegroeid als persoon en door Monique een hele positieve ervaring rijker! “

Vrouw, 31 jaar advocaat

“Ik verblijf enige tijd in het buitenland en zat niet goed in mijn vel. Via een vriendin heb ik contact met Monique gezocht. Het traject heb ik als erg plezierig ervaren en vond het fijn om het via Skype te doen maar Monique ook nog even in het echt gezien te hebben toen ik even in Nederland was. Zij heeft me bijgestaan in een pittige periode van mijn leven en daar ben ik heel erg dankbaar voor, en de tools die zij me heeft gegeven kan ik altijd met me meenemen. Haar manier van werken sloot heel goed aan bij mij, en heeft me sterker gemaakt waardoor ik beslissingen kon maken door meer naar mezelf te luisteren. Nogmaals heel erg bedankt voor alles. En mocht ik nog meer vragen hebben, weet ik je altijd te vinden! ”
Vrouw, 29 jaar post-doc onderzoeker universiteit VS

“Via een training van mijn werk leerde ik Monique kennen. Haar presentatie over stress greep me aan. Het verklaarde zoveel. Daar wilde ik meer over weten. Daarom ben ik na de training een individueel traject bij Monique gestart. Dat heeft me heel veel inzichten en een rijker leven gegeven. Ik heb mezelf beter leren kennen en begrijpen waardoor ik mijn eigen gedrag beter kan duiden en patronen heb kunnen doorbreken. Door Monique’s warme, veilige en krachtige aanpak heb ik zelfs angsten onder ogen durven komen die ik ver weg had gestopt. Dat ruimt op, bevrijd en geeft ruimte om echt te leven. Bedankt Monique.”

Vrouw, 33 jaar, communicatie adviseur

“Ik liet me in mijn werk erg leiden door wat ik dacht dat de verwachtingen van de ander waren, zonder dit daadwerkelijk te weten. En aangezien ik mijn eigen lat erg hoog leg, voldeed ik voor mijn eigen gevoel niet vaak aan die verwachtingen. Ik ging daardoor nog harder werken, maar dat werd een ratrace. Het was voor mijn gevoel nooit goed. Ik was niet goed genoeg. En dit, terwijl mijn werkgever juist heel erg tevreden over me is. Ik keek zelf echter vooral naar de kleine dingen die ik nog niet goed genoeg deed of wist, die anderen (met veel meer ervaring) wel konden of wisten. Alle positieve feedback en complimenten kwamen niet echt binnen. Ik bezorgde mezelf veel stress en niet alleen ik maar ook mijn gezin had daar last van.Dat wilde ik veranderen.
De feedback van Monique dat ik mezelf al terug floot voordat ik überhaupt buiten spel stond, is mij erg bijgebleven. Ze heeft me leren inzien dat ik mag leven naar mijn maatstaven, naar mijn behoeften en dat ik tevreden mag zijn met mezelf. Met hulp van Monique heb ik een aantal flinke hobbels genomen en me kwetsbaar durven opstellen, wat vooral respect bij anderen opleverde en me hielp om dat vaker te doen. Het lukt me nu steeds beter uit te gaan en te vertrouwen op wat ik wil of goed vind. Ik geef beter mijn grenzen aan, spreek dingen uit en check de verwachtingen van anderen door aan te geven hoe ik het zie. En wat levert dat op in de praktijk: alleen maar positieve ervaringen. Het blijft mijn valkuil, dat realiseer ik me, maar ik heb nu de handvatten om er zelf eerder wat aan te doen als het weer de kop opsteekt.
Monique zorgt in de coaching gesprekken voor een prettige sfeer, oordeelt niet, geeft je alle ruimte en houdt een spiegel voor maar is ook duidelijk, wat in mijn geval soms wel nodig was. Ze begreep mijn werksituatie ook goed. Dat vond ik erg prettig. Ze is betrokken en stuurde me een aantal keer precies op een lastig moment voor mij een zeer treffend sms-berichtje. Dat heeft mij erg geholpen.
Wat ik ook erg prettig vond waren de praktische oefeningen en tips die ik van Monique kreeg. Heel toepasbaar in mijn dagelijkse drukke leven met gezin en werk. Dat heeft mij erg geholpen om stappen voorwaarts te zetten.”
Vrouw, 37 jaar, advocaat

” Dit voorjaar zat ik er helemaal doorheen op mijn werk.  Forse bezuinigingen en de langdurige afwezigheid van een collega zorgden voor een enorme toename van de werkdruk. Daar bovenop kwam het plots overlijden van een geliefde broer. Het gevolg was dat ik in een negatieve spiraal terecht kwam van veel spanningen en slecht slapen. Ik sloot me steeds meer af voor mijn omgeving, zowel op het werk als privé. Er ontstond bij mijzelf grote twijfel over mijn functioneren.  Een directe collega adviseerde mij coaching en noemde daarbij direct de naam van Monique. Die stap had ik eerder moeten zetten. Na twee gesprekken lukte het om de ontspanning terug te vinden en alles weer in een redelijk perspectief te zien. Het “huiswerk” was geen belasting maar fijn om te doen, zeker wanneer je zo snel resultaat ervaart. Na een gesprek of vijf was de stress zover afgenomen dat ik weer ruimte voelde om open te staan voor anderen, zowel thuis als op het werk.  Nu, na afloop van het traject ga ik weer fluitend naar mijn werk en voel weer volop energie. De manier van werken van Monique sloot erg aan bij mijn wensen. Confronterend wanneer dat nodig was maar ook verhelderend en volop steunend. Ik kijk met plezier terug op dit traject en heb me voorgenomen om dit zeker nog eens te doen. Maar dan ruim voordat ik er doorheen zit.”
Man, Manager in de zorg

“Ik ben een aantal jaren naar grote tevredenheid door Monique gecoacht. Ik kende Monique van een pilot voor carrièreontwikkeling, die ons kantoor aan haar high potentials aanbood, waarin Monique een psychologische test met ons besprak. Ik voelde mij meteen bij Monique op mijn gemak.
Toen ik een paar jaar later merkte dat ik tegen een soort plafond aan liep heb ik contact met Monique opgenomen en zij heeft mij door de blokkade heen geholpen en ervoor gezorgd dat ik meer mezelf durfde te zijn. Ik heb met haar contact opgenomen omdat ik de volgende stap in mijn ontwikkeling en carrière moeilijk te nemen vond; ik liep vast.
Ik werk op een advocatenkantoor, een dienstverlenende sector waarin je met heel hard werken heel veel mensen erg blij kunt maken. Dat kunstje is ook niet zo ingewikkeld en daar kun je ver mee komen, maar niet in persoonlijke ontwikkeling of naar een partnerschap van een kantoor. Hoewel ik mijn leven lang geleerd heb dat ik met hard werken een eind kan komen, heb ik minder goed geleerd dat het niet alleen om hard werken gaat. Ik heb van Monique geleerd dat een aangeleerde gewoonte moeilijk af te leren is en dat je een bepaalde levenswijze moeilijk kunt vervangen door een andere. Door te signaleren wat een gewoonte is en wat echt van je zelf is, kun je in ieder geval leren herkennen wat je gewoontes en valkuilen zijn en er dan omheen leren lopen. Het belangrijkste dat ik geleerd heb is dat ik de moeite waard ben (in ieder geval voor mezelf) en er mag zijn en kleur mag bekennen. Zolang ik bleef kijken naar wat anderen van mij verlangden, bleef ik mij ‘kalimero’ voelen. Ik vond het niet eerlijk dat kantoor mij niet voldoende zag en ruimte bood, maar eigenlijk was de enige die mij niet goed zag ik zelf. Ik maakte geen ruimte voor “mijzelf”. Met Monique heb ik geleerd dit wél te doen. Met mijn goede en mijn slechte kanten. Sterker nog, slechte kanten mocht ik eigenlijk niet zo benoemen. Dat was dan weer een oordeel. Het leren bekijken van mezelf zonder oordeel; fouten durven maken en durven falen; de wereld en het leven zien als een speeltuin, waar je mag vallen en opstaan; allemaal dingen die ik samen met Monique heb leren in zien. Dit heeft mij een stuk rustiger en vrijer in de wereld doen staan. Ik kijk met open blik naar mezelf en mijn carrière. Inmiddels ben ik alweer 3 jaar partner bij het advocatenkantoor en het bevalt me uitstekend. Met name omdat ik mezelf durf te zijn en niet het gevoel heb dat ik “iemand anders” hoef te zijn. De intensieve gesprekken en begeleiding die ik van Monique heb gehad was bijzonder plezierig, fijn en betrouwbaar. De eerste paar keren dat ik naar Monique ging waren echt uitjes. Een middagje vrij en tijd voor mezelf. Ik denk dat alleen dat al erg heeft geholpen. Het gaat een paar uur alleen over jou en Monique is iemand die niet de indruk geeft dat ze dat saai vindt! Ik ben al een tijd niet meer bij Monique langs geweest, maar zodra ik weer ergens mee worstel, bel ik Monique!”
Vrouw, partner advocatuur, 38 jaar

“Ik was op een punt gekomen waarin ik even niet wist wat ik met mijzelf aanmoest. Ik had moeite om keuzes te maken en twijfelde erg veel aan mezelf. Ik vond Monique erg toegankelijk en doortastend en ze wist vrij snel de vinger op de zere plek te leggen. Ze heeft me leren inzien om me bij keuzes die ik maak af te vragen wat ik zelf wil, in plaats van te doen wat er van me verwacht wordt. Relativeren en af toe wat meer geloven in mezelf zijn verder nog dingen die ik nu beter kan door slechts een paar gesprekken met Monique.”
Vrouw, promovendus, 28 jaar

” Op een dag kreeg ik een verkeersongeluk. Na een jaar revalideren en re-integreren was ik nog steeds niet hersteld.  Ik was in die tijd moe van alle pijn, ontmoedigd, teleurgesteld, boos en heel verdrietig door het verliezen van mijn baan (groepsleerkracht op een basisschool) en de impact van het ongeluk op mijn leven. Zo begon ik na een aantal jaren aan een nieuw revalidatietraject en werd begeleid door Monique. Haar uitstraling en de manier waarop zij zich presenteert maakten dat ik een klik voelde. Ze was anders dan de vele therapeuten die ik had ontmoet. Ik voelde mij meteen bij haar op mijn gemak. Monique behandelde mij niet als een zieke cliënt. Ze luisterde, keek, adviseerde, moedigde me aan en sprak vaak haar waardering voor mij uit. Uiteindelijk was dat  hetgeen wat ik het meest nodig had. Ik ging inzien waar mijn kracht lag en ik begon weer in mezelf te geloven. Wanneer ik haar kamer binnenkwam kwam ik tot rust. Monique zag wat ik nodig had. En ik leerde wat ik nodig had en wat goed voor mij werkte. Ik ontdekte dat ik de lat steeds te hoog leg, te streng ben voor mezelf. Door onze gesprekken, de literatuur die zij mij adviseerde en de rustige respectvolle manier waarop zei met mij communiceert kwam ik steeds meer tot rust en leerde ik mezelf te accepteren met de beperkingen die ik had overgehouden aan het ongeluk.  Toen die acceptatie eenmaal aanwezig was, merkte ik dat de klachten mij niet meer in de weg stonden om verder te kunnen ontwikkelen. Mijn belastbaarheid werd groter, van maanden en jaren op de bank liggen ging ik over op een actiever leven. Ik ging weer sporten en vrijwilligerswerk doen. Het was pittig en ik bleef naar de sessie met Monique gaan. Ze leerde mij vertrouwen te hebben. Alles wat nieuw was vroeg veel van mij maar dat zou steeds beter gaan. Ik werd mij bewust van wat het controle willen houden voor invloed op mij had. Ik leerde mijn grenzen goed kennen en gaf ze nu ook aan. Inmiddels werk ik halve dagen als docente Nederlands op een Taalschool. Nu 3 jaar later heb ik weer de energie en het enthousiasme gevonden om naast het werken ook te beginnen aan een coachopleiding. Na een jaar waren de sessies bij Monique niet meer nodig, maar tot op de dag van vandaag kan ik onze gesprekken nog goed gebruiken en toepassen in datgene wat we “het leven” noemen.”
Vrouw, 41 jaar, docente

” Monique heeft mij met raad en daad terzijde gestaan op enkele momenten waarop ik voor belangrijke keuzes stond in zowel mijn loopbaan als mijn persoonlijke leven. Zo heb ik haar wijsheid, humor en rust leren kennen en vooral leren waarderen. Monique’s sterke kant is vooral de manier waarop zij vragen stelt: scherp en soms ook kritisch, maar altijd respectvol. Zij laat zich daarbij niet met een kluitje in het riet sturen, maar weet de diepere laag te raken die onder je mening, je beweegredenen of gevoelens ligt. Zo zorgt ze ervoor dat je verder komt: met nieuwe beelden en inzichten, maar ook met het vertrouwen dat het goed komt.”
Zelfstandig adviseur, 55 jaar

“Tijdens mijn co-schappen merkte ik dat ik tegen problemen aanliep. Dit kwam vooral door communicatie. Ik ben erg terughoudend van mezelf als ik het idee heb dat ik ‘storend’ ben als ik tijdens het werk een arts onderbreek. Iets tussendoor vragen, of vragen om iets zelf te doen of te leren vond ik lastig. Hierdoor werd ik minder goed beoordeeld, had ik het idee het niet goed te doen  en leerde ik ook minder!
Tijdens het coachtraject heb ik door situaties en mijn gedachtes te analyseren, veel inzicht gekregen in hoe ik ben en hoe dat voor anderen en in vergelijking met anderen is. Behalve op dit vlak, heb ik inzicht in mijn algemene persoonlijkheid gekregen, wat de basis is voor alle andere facetten die je wilt bekijken tijdens het coachtraject.  Als je bovendien je sterke en zwakke punten kent, weet je ook wat je belangrijk vindt in je werk en privé leven en daardoor kan ik er meer uithalen of beter mee omgaan.
Monique is altijd erg betrokken, ze deinst er ook niet voor terug om voorbeelden uit haar eigen leven te geven als dat helpt. Verder kan ze met haar ervaring veel dingen ‘down to earth’ en begrijpelijk uitleggen.”
Man, student geneeskunde, 25 jaar

“Ik ervaar Monique als coach, als zeer stimulerend en motiverend. Zij weet op een prettige en open manier de vinger op de zere plekken te leggen en stimuleert je vervolgens om deze aan te pakken. Ook is ze goed in staat geweest om mij met gevoel en zelfs mededogen naar mijzelf te laten kijken en te leren accepteren dat ik niet overal verantwoordelijk voor ben. Door dit coachingstraject heb ik een aantal belangrijke rode draden in mijn leven ontdekt die mij houvast geven. Tevens heb ik meer zicht gekregen op mijn kernkwaliteiten. Ik vond het een belangrijk voordeel dat Monique een psychologische achtergrond heeft waardoor zij je beter kan doorgronden zodat je sneller op het goede spoor zit. Verder heeft ze een open en prettige persoonlijkheid die voor mij erg uitnodigend is om mij open te stellen, iets wat ik van nature toch wat minder snel doe”.
Manager 45 jaar

‘‘Ik had een half jaar thuis gezeten na een conflict met mijn werkgever. Er waren een hoop nare dingen gebeurd en ontslag was voor mij nog de enige mogelijkheid. Iemand van personeelszaken heeft me toen goed geholpen. Hij adviseerde me hoe te onderhandelen en raadde me aan ook een coach aan mijn werkgever te vragen voor tien sessies. Ik had in eerste instantie geen idee wat ik daaraan zou kunnen hebben.
Tussen Monique en mij klikte het echter meteen, al had ik ook meteen door dat ze het me niet gemakkelijk zou gaan maken. Ze hielp me inzien hoe mijn rol is als gezinslid, collega en ondergeschikte. Ik kreeg inzicht hoe ik me gedraag in conflicten. Of hoe ik omga met autoriteit. Ze leerde me wat ik zelf kon doen om iets aan de situatie te veranderen. En wat ik zou kunnen doen om mijn leven in eigen hand te nemen. Monique heeft de gave om de vinger op de zere plek te leggen, heldere inzichten te verschaffen en is daarbij ook gewoon een erg warm mens. Ze benaderde me ook als een “heel mens”. Niet alleen als een beroep of een conflict. En….het allerbelangrijkste: ze heeft me geholpen mezelf te vinden. Ik heb mijn tekstbureau inmiddels alweer gesloten, ben nu drie dagen per week als tekstschrijver in dienst en zit ’s avonds op de kunstacademie. En dat heb ik natuurlijk aan mezelf, maar ook voor een groot deel aan mijn coach te danken.’
Vrouw, tekstschrijver 41 jaar

“In mijn nieuwe baan voelde ik me soms onzekerder dan nodig was. Ik had teveel bevestiging nodig van collega’s voor ik een beslissing nam. Tijdens het coachingstraject ben ik me er bewuster van geworden wat er eigenlijk aan de hand was. Ik realiseer me nu dat ik bij het nemen van een beslissing meer bezig was met de verwachtingen van anderen dan te vertrouwen op mijn eigen oordeel. Daarnaast heb ik ‘van huis uit’ een wat overdreven gevoel voor autoriteit meegekregen. Dat maakt dat ik de neiging had me te timide op te stellen bij mensen die hoger staan in de hiërarchie en bij mensen waar ik tegenop kijk te weinig op mijn eigen oordeel te vertrouwen. Uiteindelijk moet je het zelf op de werkvloer stapje voor stapje anders gaan aanpakken, maar een beter inzicht in waarom je dingen doet zoals je ze doet helpt daarbij enorm. Ik zie zelf dat ik dat beter ben gaan functioneren en – eigenlijk nog belangrijker – me prettiger ben gaan voelen op mijn werk “.
Vrouw, communicatiemedewerker bij de overheid 31 jaar

naar boven