Herken je dit?

Iedereen is druk. De thuisbasis is een bedrijf geworden waarin ieder zijn rol heeft en waarin weinig ruimte is voor verstoringen. Binnen de vaak strakke afspraken die er gemaakt worden tussen de partners, om werk en privé op rolletjes te laten lopen is er vaak te weinig aandacht voor en betrokkenheid op elkaar.

Veiligheid door verbondenheid en aandacht

Toch is het juist die aandacht en verbondenheid die maakt dat de relatie een veilige haven is van waaruit je de wereld tegemoet kunt treden. Van waaruit kinderen veilig kunnen opgroeien, plezier kan worden gemaakt en de ups en downs van het leven kunnen worden opgevangen. Bovendien wordt in meerdere onderzoeken gevonden dat stellen met een steunende en veilige relatie meer veerkracht ervaren, positiever denken en gezonder zijn.

Redenen om uit elkaar te gaan

Stellen noemen vaak dezelfde redenen om uit elkaar te gaan. Dit zijn het gemis aan aandacht en liefde, de slechte communicatie tussen beiden, het uit elkaar gegroeid zijn en het te veel in het werk opgaan van één of beide partners.

Feit is dat als je als partners het gevoel hebt elkaar kwijt te raken, het veel bewuste aandacht en commitment vraagt om elkaar weer te vinden. Feit is ook dat het lastig is om dit op eigen kracht te doen. De drempel om begeleiding te zoeken is hoog. Toch is mijn advies, er niet te lang mee te wachten, om te voorkomen dat de verwijdering onoverbrugbaar wordt.

Negatieve interactiepatronen leiden tot verwijdering

Sluipenderwijs ontstaan er disfunctionele interactiepatronen tussen de partners, die vaak onbewust worden veroorzaakt door angst voor verlies van de partner en onzekerheid. Deze patronen zijn universeel en vaak niet herkenbaar voor partners die de verbinding met elkaar hebben verloren. In het coachtraject leren jullie deze patronen herkennen en doorbreken.

Verbinding met je partner hervinden met behulp van EFT

Emotionally focused (couple) therapy, ontwikkeld door Sue Johnson is een bewezen effectieve methode (www.eft.nl), om met behulp van een aantal gesprekken te werken aan de veilige verbinding tussen partners. Hierdoor hervind je het gemak en de betrokkenheid op elkaar, zoals die ook in de beginfase van de relatie aanwezig was.

Voor wie?

Voor stellen die merken dat zij door de hectiek uit elkaar groeien en het contact met elkaar verliezen, maar dat niet willen. Die ervaren dat ze met elkaar in een negatieve herhaling van zetten raken en het verlangen hebben om daar samen uit te komen. Voor stellen die de relatie als thuisbasis willen herstellen en weer op elkaar betrokken willen zijn vanuit aandacht, plezier en liefde.