‘Voor mij ligt de oplossing voor veel problemen in het hebben van een goede relatie met jezelf. Dit geeft veel rust en hierdoor lopen de relaties met anderen ook vaak beter, waardoor je effectiever bent in je werk en gelukkiger in je privéleven’.

Alles goed?

Waar de coachvraag ook over gaat, in de loop der jaren ben ik tot de conclusie gekomen dat iedereen ‘worstelt’ met hetzelfde: we willen gelukkig en succesvol zijn. Alles moet goed, liefst perfect gaan. We willen beantwoorden aan het beeld dat anderen van ons hebben, of aan het ideaalplaatje dat wij als doel voor onszelf hebben gesteld.

Niemand is perfect

De druk, de stress en de onmacht, is voor mij een logisch gevolg van wat wij onszelf opleggen. Het is onmogelijk om alles te doen, laat staan om perfect te zijn. De verwarring ontstaat door te denken dat anderen dit wél voor elkaar krijgen en dat er dus iets aan onszelf mankeert.

Als de realiteit niet ideaal is

Als je dan merkt dat je op je werk niet bereikt wat je voor ogen hebt, of als je relatie of je gezin niet meer die veilige basis is, of als alle inspanning je teveel is geworden en je alleen nog maar rust wilt, dan moet je iets anders doen. Het is dan dus de hoogste tijd om op een andere manier naar jezelf en je leven te gaan kijken. Ik kan je daarbij begeleiden door met je mee te kijken op de levensgebieden werk of relaties of adviezen geven om gezond te blijven of weer te worden. De sleutel hiervoor ligt niet bij anderen, maar bij jezelf. Het handelen vanuit persoonlijk leiderschap.

Voluit leven begint bij jezelf te accepteren

Dit herkennen is de eerste stap richting ‘vrijheid’.  Het nemen van leiderschap over je eigen leven is voor mij de doorgang naar een waardevol leven. Dit betekent vrede sluiten met jezelf, jezelf leren kennen, trouw zijn aan je zelf en jezelf accepteren zoals je bent. Vanuit deze basis kun je handelen vanuit je eigen kracht. Het geeft je stevigheid, maar ook de flexibiliteit om datgene wat er in je leven op je afkomt aan te gaan. Meebewegen met wat er is, waarbij je je eigen kompas bent zodat je zelf kunt sturen.

Van bewust zijn naar bewust doen

Voluit leven betekent naast het ontwikkelen van zelfacceptatie het leren van veel belangrijke ‘vaardigheden’ die in alle levensgebieden van pas komen. Denk aan:

  • onderscheid kunnen maken tussen wat je wilt en wat je ‘moet’.
  • grenzen stellen.
  • omgaan met je gedachtenstroom; je interne criticus beteugelen.
  • communiceren vanuit je behoeften en gevoelens.
  • met compassie naar jezelf en daarmee ook naar anderen kunnen kijken.
  • kernwaarden ontdekken en van daaruit leven.
  • focussen: door mindfull en bewust te zijn van wat er zich in het ‘nu’ afspeelt.

 

Kortom, ‘Vaardigheden’ die het mogelijk maken om je leven zelf te sturen, die bijdragen aan innerlijke rust en die het leven met anderen prettiger maar ook effectiever maken.